26 Şubat 2017 Pazar

Sağlık Sektöründeki Gelişmelerin Puanlara Etkisi

Dünyada son yıllarda gerek savaşlar gerekse ekonomik istikrarsızlıklardan dolayı insanlar sağlık sektörü noktasında sıkıntı çekmektedirler. Bunun belli başlı nedenlerinin başında sosyal sigorta sistemlerinin devletler tarafından karşılanmadığı söylenebilmektedir. 

Çünkü sağlık hizmetleri devlet tarafından ciddi maliyetler tutmaktadır. Bunun için çoğu ülke sağlık hizmetlerini ücretli yaparak ekonomik olarak tasarruf etmektedirler. Hatta Amerika’da Obama zamanında Obama Care adlı bir sağlık politikası sistemi ortaya konmuştur. Fakat şimdilerde o bile iptal olmuştur.
Tüm bunlara rağmen ülkemizde sağlık noktasında devrim olmuştur desek yanlış olmaz sanırım. Ülkemizde güney doğu Anadolu illerimiz başta olmak üzere neredeyse tüm illerimizde birçok hastane, sağlık ocağı gibi sağlık hizmeti veren kurumlar açılmıştır. Tüm bunların yanında birçok da tıp fakültesi ve sağlık meslek liseleri açılmıştır. Bu sağlık ve eğitim kurumlarının açılması tüm insanların hayatında ciddi olumlu etkileri olmuştur. Fakat bu etki en fazla öğrenciler ve velileri üzerinde görülmüştür. Çünkü onlarca sağlık meslek lisesinin açılmasıyla sağlık meslek liselerinin puanlarının düşmesi gerekmektedir. Fakat gerek velilerin çocuklarını hazır iş garantisi olan bu liselere sokmak istemeleri ve gerek ise öğrencilerin hayata bir an önce başlamak istemeleri nedeniyle sağlık meslek lisesi puanları düşmek yerine yükselmeye başlamıştır.
    Sağlık sektöründeki bu gelişmelerin aslında birçok alana da etkisi olmuştur. Mesela açılan bir hastane mutfağı için aşçı, çırak, temizlikçi, elektrikçi gibi birçok yan dala da adam ihtiyacı olmuştur. Bu nedenle özellikle meslek liseleri mezunları ara eleman olarak aranmaktadır. Fakat bu ihtiyaç meslek liseleri puanlarını yükseltmemiştir. Çünkü yüzlerce meslek lisesi hizmeti veren okul mevcuttur. Dolayısıyla meslek lisesi puanları yükseleceğine düşmeye bile hatta puansız bile alım yapılmaya başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YEMEK TARİFLERİ